[Парафія Пресвятої Трійці с. Велика Вільшаниця ]
Головна » 2013 » Червень » 29 » У Всеукраїнській прощі до Страдчу взяло участь 20 тисяч людей
12:16
У Всеукраїнській прощі до Страдчу взяло участь 20 тисяч людей
26 червня, у День мирянина, відбулася Всеукраїнська проща до села Страдч Яворівського району. В цей день тут щороку відбувається паломництво, однак вперше воно було таким чисельним. Організатори та охорона налічували близько 20 тисяч людей. На свято прибули також Глава УГКЦ Блаженіший Святослав (Шевчук) та Апостольський нунцій в Україні високопреосвященний владика Томас Ґалліксон, а також Архиєпископи і Митрополити: Львівський Ігор (Возьняк), Тернопільсько-Зборівський Василь (Семенюк), Івано-Франківський Володимир (Війтишин) і численні єпископи (Луцький екзарх Йосафат (Говера) з вірними) та духовенство Української Греко-Католицької Церкви.

Піша проща почалася від села Ямельня, з символічного насипу в лісі, на місці, де були закатовані страдецькі блаженні – отець Микола Конрад та дяк Володимир Прийма. Відтак прочани на чолі з Блаженнішим Святославом пройшли пішки від Ямельні до долини, що біля Страдецької гори (приблизно 3 км). Тут, у спеціально зведеній до свята дерев’яній каплиці-дзвінці відслужили Архиєрейську Літургію. У часі Літургії Слова секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) зачитав декрет, прийнятий на Синоді у вересні 2012 року у Вініпезі (Канада). Цим документом Церква офіційно проголосила блаженного дяка Володимира Прийму покровителем мирян. Тоді Патріарх Святослав взяв у руки шкатулку з мощами блаженного і поблагословив ними всіх прочан, співаючи тропар мученику Володимиру.

«У Старому Завіті блаженним називали того, хто знайшов дорогу до Бога, - наголосив Верховний Архиєпископ у своїй проповіді. – Що вчинив такого Володимир Прийма? Коли усі тремтіли перед новими вбивцями, він побачив священика, який зі Святими Тайнами пускався в дорогу, і, не маючи обов’язку, пішов з душпастирем. Тому церква проголосила його тим, хто не лише знайшов дорогу до Бога, але й сам пройшов нею».

По завершенні Літургії ікону блаженного Володимира Прийми виставили для почитання. Апостольський нунцій високопреосвящений Томас Ґалліксон зазначив, що не лише Українська Греко-Католицька, але й Вселенна Церква отримала покровителя мирян, а у вчинку Володимира Прийми кожен може знайти потужне послання з нагоди Року віри. Єпископ-помічник Львівської архиєпархії владика Венедикт (Алексійчук) подарував Блаженнішому Святославу ікону зі страдецькими блаженними (як виявилося, того ж дня Глава УГКЦ відзначав 19 років свого священичого служіння).

Опісля Патріарх освятив наріжний камінь за кілька метрів від каплиці, де буде побудовано перший паломницький центр Львівської митрополії. Далі отець Іван Колтун, парох церкви Успіння Пресвятої Богородиці в селі Страдч, проголосив присягу відречення на рік від алкоголю, яку повторювали вголос сотні вірних. Ті, хто приймав таку обіцянку в наміренні за когось, хто є алкозалежним, мав записатися в «Золоту Книгу тверезості». Зі слів о. Івана Колтуна, в минулому році присягу прийняло 2 тисячі осіб.

На завершення урочистостей Комісія у справах мирян УГКЦ вручила грамоти «Мирянин року – 2013» найбільш активним у церковній діяльності людям.

«Мирянин ІІІ тисячоліття, як казав один богослов, подібний до гірського озерця, - пояснив журналістам Блаженніший Святослав. - Воно маленьке, але глибоке, а під водою видно чисте кришталеве дно».


Юля Роїк

Переглядів: 481 | Додав: ostin | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: